Vem är jag?

 

Din omvärld är en process i ständig rörelse. Livet i sig är, för dig, ett begrepp som befinner sig i ett kontinuerligt förvandlande skede. Du betraktar aldrig gårdagen på samma sätt som du gör idag och imorgon. Du förändras tillsammans med samhället, och samhället förändras tillsammans med dig. Din identitet avgör hur du blickar ut över rådande- och icke rådande kultivering, och beslutar även hur du handlar i livet. Vi människor föds inte med någon fast gjuten bild av oss själva, utan din identitet intar olika former allt efter livets gång. I och med nya efterenheter och personliga reflektioner utveckar varje individ en allt mer mogen identitet. Det är psykologiskt tillfredställande, och positiv självutveckling leder till en starkare självbild och en allt mer utpräglad unitet.

 

Din levnadsbana består av oändligt många olika sammanhang, och varje sammanhang efterfrågar skilda ansikten och bäst lämpad identitet. Du som individ har alltså en hel uppsättning av olika identiteter som gör sig både bättre och sämre i rådande kontext. Den personen du presenterar i ditt hem, är inte den samme som dina kollegor möter i sitt arbete, men alla dessa roller figurerar i begreppet du kallar dig själv. Olika identiteter blir alltså mer och mindre viktiga beroende på sammanhang, och du är alltid angelägen om att försvara den identitet som du valt att presentera. Även identiteter som är gemensamma för en hel nation kan göra sig mer påminda i uttalad kontext, då den individuella identiteten faller i skymundan. Detta kallas kollektiv identitet och kan exempelvis handla om etnicitet.

 

Samhället har en otrolig påverkan på din självbild och hur du definierar din person. Gemensamt skapar ni varandra, och ni kommer ha ett ihållande partnerskap hela livet ut. Den rådande strukturen kommer alltid att innehålla önskvärda identiteter som, för dig, känns viktiga att få bepröva. Det egna handlandet bör därför ses på med kritiskt öga, eftersom du själv bör vara medveten om varför du är den du är, och varför har du valt att forma den livsstil du har. Gemeneman bidrar, om än inte alltid medvetet, till individuell förändring. Liksom media, även den, har en starkt utövande övertalningsförmåga till adaption av både ditt beteende och din identitet.

 

Bredare kunskap leder till större förståelse. Livet handlar om att lära känna en hel uppsjö av identiteter som kommer att göra sig mer eller mindre påminda då du idag presenterar den du är. Med livet blir du alltså större – en större och mer utpräglad version av dig själv. Ditt handlande påvisar vem du är eller vem du vill bli, men inte förrän du har förändrats kan du själv se vem du en gång var. I och med att du får större förståelse för dig och ditt handlande kan du också se på andra med ett mindre dömande öga. Endast den som erhåller all kunskap kan kräva sig rätten att döma – båda sig själv och andra, och eftersom du med stor sannolikhet ibland har svårt att demaskera dig själv, måste det vara oerhört svårt att genomskåda en annan. I denna fortlöpande process lär du alltså känna livet. Du är ditt liv, och du är på en resa till att lära känna dig själv.

 

Din identitet avgör hur du betraktar din omvärld. Du är ditt samhälle – samhället är du.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0